**Oman onnensa seppä?– Positiivisen psykologian voima**

Vaikuttaako ajatustapamme siihen, miten koemme elämän? Ovatko toiset ihmiset onnellisempia luonnostaan, vai onko onnellisuus jotakin, johon voimme itse vaikuttaa? Tähän antaa vastauksen positiivinen psykologia, joka keskittyy ihmisen vahvuuksien, saavutusten ja onnellisuuden tutkimiseen.

Positiivinen psykologia ei pyri kieltämään elämän negatiivisia puolia, vaan auttaa yksilöitä ja yhteisöjä tunnistamaan ja hyödyntämään niitä voimavaroja, jotka edistävät hyvinvointia ja elämän tarkoituksen kokemusta. Tämä tarkoittaa mm. omien vahvuuksien ja myönteisten tunteiden tunnistamista sekä kiitollisuuden harjoittamista.

Erityisesti kiitollisuus on osoittautunut tärkeäksi tekijäksi hyvinvoinnin lisäämisessä. Tutkimuksissa on havaittu, että kiitollisuuden harjoittaminen parantaa mielialaa, lisää tyytyväisyyttä elämään ja edistää jopa fyysistä terveyttä. Lisäksi se auttaa meitä tunnistamaan ne asiat elämässämme, jotka antavat sille merkitystä.

Oman ajattelun ohjaaminen positiiviseen suuntaan vaatii harjoittelua, mutta positiivinen psykologia antaa työkaluja siihen. Kuten minkä tahansa taidon, myös myönteistä ajattelua voi kehittää harjoittelemalla. Tämä ei tarkoita negatiivisten tunteiden kieltämistä, vaan myönteisten tunteiden ja ajatusten tietoista lisäämistä.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että positiivisen psykologian opit tarjoavat mahdollisuuden vaikuttaa omaa hyvinvointiin ajattelutavoilla ja toiminnalla. Se ei tarkoita elämän haasteiden tai ongelmien kieltämistä, vaan uusia näkökulmia niiden kohtaamiseen ja voimavarojen löytämiseen. Onnellisuus ei ole jotain, mikä tulee ulkoa päin, vaan se syntyy sisältä käsin. Siksi meillä jokaisella onkin mahdollisuus olla oman onnensa seppä.

Lähdekritiikki: Tämä blogikirjoitus perustuu positiivisen psykologian teorioihin ja tutkimuksiin hyvin yleisellä tasolla. On tärkeää muistaa, että jokaisen ihmisen kohdalla tilanne on yksilöllinen ja yleistykset eivät aina päde. Ammattilaisen apua ei tule jättää hakematta, jos tuntee tarvetta sille. Tämä teksti ei myöskään korvaa professionaalista psykologista apua tai terapiaa.